Всього поставлено питань:
1000+
Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання житла для внутрішньо переміщених осіб [UA]

Кабінет Міністрів України Постановою від 07.09.2022 р. №1000 затвердив Порядок надання житла, придбаного Держмолодьжитлом за рахунок коштів гуманітарної та іншої допомоги для тимчасового проживання постраждалих.

Надання житла постраждалим особам здійснюється за рішенням Держмолодьжитла на підставі договору найму.

Перелік постраждалих, яким надається житло для тимчасового проживання, та черговість його надання визначається обласними, Київською міською держадміністраціями (обласними, Київською міською військовими адміністраціями).

Пріоритетність надання житла для тимчасового проживання постраждалих визначається обласними, Київською міською держадміністраціями (обласними, Київською міською військовими адміністраціями) з урахуванням пункту 20 Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового внутрішньо переміщених осіб, затвердженого Постановою КМУ від 29.04.2022 р. №495.

Для включення до переліку постраждалих осіб, яким надається житло для тимчасового проживання, постраждалі особи подають до обласних, Київської міської держадміністрації (обласних, Київської міської військових адміністрацій) документи, визначені пунктом 12 вищевказаного Порядку.

Постраждалі особи, яким надається житло для тимчасового проживання, не мають права приватизувати, обмінювати та здійснювати поділ такого житла, здавати його у піднайм або вселяти у нього інших осіб.

Житло надається для тимчасового проживання строком до одного року з можливістю продовження такого строку, якщо постраждалі не придбали у власність або користування інше житло та:

  • пошкоджений житловий будинок (житлове приміщення) потерпілого не відновлено;
  • не прийнято рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Надання житла для тимчасового проживання здійснюється без внесення постраждалими особами плати за користування житлом та за умови внесення/відшкодування Держмолодьжитлом такими особами в порядку, визначеному договором найму, плати за житлово-комунальні послуги, операційних витрат (податок на нерухоме майно, відмінне витрати на страхування житла тощо) за період тимчасового проживання.

Умови користування житлом, що надається для тимчасового проживання постраждалим особам, визначаються договором найму між такими особами та Держмолодьжитлом.