Всього поставлено питань:
1000+
В Україні запрацювали перші кваліфікаційні центри [UA]

За інформацією Урядового порталу, в Україні розпочали роботу перші кваліфікаційні центри, які присвоюють професійні кваліфікації на основі неформального й інформального навчання (самоосвіта), тобто без необхідності навчатися в закладі освіти. У кваліфікаційних центрах також можна підтвердити професійну кваліфікацію, здобуту за кордоном.

Перші чотири кваліфікаційні центри створені роботодавцями на базі металургійних підприємств у Кривому Розі, Запоріжжі та Кам`янському Дніпропетровської області.

Вже сьогодні отримати професійну кваліфікацію без необхідності навчання в закладах освіти можуть, зокрема, слюсарі-ремонтники, агломератники, машиністи крана металургійного виробництва, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, токарі, електрогазозварники, стропальники та інші. Станом на сьогодні вже 30 осіб підтвердили кваліфікацію в кваліфікаційних центрах.

Детальну інформацію про кваліфікаційні центри та отримані у них сертифікати можна знайти на сайті Національного агентства кваліфікацій (https://register.nqa.gov.ua/perelik-podanih-deklaracij) та в Реєстрі кваліфікацій.

Відкриття центрів і присвоєння професійних кваліфікацій стало можливим, коли Національне агентство кваліфікацій запустило механізми системи незалежної оцінки професійних кваліфікацій.

Якщо знання і компетентності особи відповідатимуть вимогам професійного стандарту, і вона успішно пройде теоретичне і практичне оцінювання, то кваліфікаційний центр видасть сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації, який визнаватиметься державою і який є підставою для офіційного працевлаштування.

У Національному агентстві кваліфікацій зазначають, що кваліфікаційні центри жодним чином не створюють конкуренцію для закладів профтехосвіти чи інших освітніх інституцій.

«Основна цільова аудиторія кваліфікаційних центрів – це особи віком 30+. Це ті люди, котрі здобули вміння і навички іншої професії, але не готові знову витрачати два роки на навчання. Компетентності цих людей необхідно оцінити, і якщо вони відповідають вимогам профстандарту – видати сертифікат про присвоєння кваліфікації, з яким можна офіційно працевлаштуватися», – каже Юрій Баланюк.

В Національному агентстві кваліфікацій також зауважили, що створювати кваліфікаційні центри можуть роботодавці, бізнес-асоціації, заклади освіти та інші юридичні особи.

Вся нормативна база розроблена у форматі соціального діалогу з Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, з Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок, Міністерством економіки, Міністерством соціальної політики та в першу чергу з Міністерством освіти і науки України, яке підтримало впровадження сучасних, інноваційних норм в системі визнання кваліфікацій.